Det er væsentligt, at barnet eller den unge og familien får hjælp hurtigst muligt, og inden problemerne udvikler sig yderligere. Barnet eller den unge og forældrene skal derfor ikke være i en lang undersøgelsesfase i de tilfælde, hvor der ikke er behov for det.
Derudover skal barnet eller den unge og forældrene ikke opleve, at der indhentes og anvendes unødige informationer i oplysningen af deres sag. Hurtig håndtering og vurdering af oplysninger om barnets eller den unges og familiens situation og forhold er vigtig for at sikre den relevante støtte rettidigt. Der bør ikke gå unødig tid, fra du får kendskab til en bekymring, til det besluttes, hvad der videre skal ske og hvordan.
Tid er en central faktor, når børn, unge og familier har brug for hjælp. Erfaringer fra taskforcen viser, at der i mange kommuner er gået for lang tid, fra kommunen får kendskab til bekymring for barnet eller den unge, til at barnet eller den unge og familien tilbydes hjælp.
Det kan have den konsekvens, at udfordringerne eskalerer, at barnets eller den unges og familiens situation forværres, eller at der iværksættes indsatser, der ikke længere er aktuelle for familien. Blandt andet giver flere både tidligere og nuværende anbragte unge udtryk for, at de ville ønske, at de gerne ville have været anbragt tidligere, end de reelt blev anbragt.
For forældrene har tid og tempo også en betydning for deres tillid til både børne- og ungerådgiveren og myndighedsafdelingen som helhed og for, om de oplever at have indflydelse og blive taget alvorligt. Det handler både om, at der ikke skal gå for lang tid, før forældrene inddrages, og familien tilbydes støtte, og også at det ikke går så stærkt, at det opleves, som om der ikke er tid til de socialfaglige og individuelle vurderinger.