Målgruppen for socialpsykiatrien omfatter voksne i alderen 18 til 67 år, der har psykiske vanskeligheder og et samtidigt behov for en socialpædagogisk indsats.
De mest udbredte psykiske vanskeligheder er depression og angst. Andre er skizofreni, personlighedsforstyrrelser, psykoser, bipolare lidelser, selvskade og spiseforstyrrelser.
Hjælpen fra kommunen kan være støtte i eget hjem §85, aktivitets- og samværstilbud §104, ophold i midlertidigt botilbud §107, ophold i længerevarende botilbud § 108, støtte-kontakt-person §99, gruppebaseret støtte (§82a), individuel tidsbegrænset støtte (82b) eller sociale akuttilbud (§82c). Nogle modtager en kombination af flere former for støtte.
En del har udover deres psykiske vanskeligheder også sociale problemer, som fx et stort forbrug af rusmidler og/eller hjemløshed, ligesom en del har sammensatte udfordringer eller flere samtidige diagnoser.
Årsagen til psykiske vanskeligheder er sjældent entydige, og generelt er der konsensus på tværs af det socialfaglige og sundhedsfaglige område om den såkaldte bio-psyko-sociale model, hvor psykiske vanskeligheder ses som noget, der udvikler sig i et komplekst samspil mellem flere faktorer. Nogle psykiske vanskeligheder er grundlagt af traumer.
Gode muligheder for at komme sig
Psykiske vanskeligheder kan have store konsekvenser for den enkeltes trivsel og muligheder for at mestre eget liv.
Forskning viser imidlertid, at mange kan komme sig helt eller delvist, hvis de får den rette hjælp. Især dem som, via personlige netværk eller støttet af en socialfaglig indsats, opnår adgang til de almene fællesskaber. Feks positive rollemodeller blandt venner, medstuderende, kolleger; deltagelse i foreningsliv, sportsklubber og frivillige organisationer. Her finder mange bæredygtige relationer, der kan være en vigtig brobygning til at komme sig og leve et almindeligt liv på lige fod med andre.
Nogle uddanner sig til peer-medarbejdere, dvs. at de på baggrund af deres personlige erfaringer med psykiske vanskeligheder arbejder i social- eller behandlingspsykiatrien og hjælper andre med psykiske vanskeligheder.