Kommunen kan træffe beslutning om anbringelse uden for hjemmet, når det anses af væsentlig betydning for barnets/den unges særlige behov for støtte.
Anbringelsen skal sikre, at barnet/den unge kan opnå de samme muligheder for omsorg, læring, personlig udvikling, trivsel, sundhed og et selvstændigt voksenliv som deres jævnaldrende. Barnet/den unge skal inddrages mest muligt i alle forberedelser af og dele af anbringelsen.
Anbringelse sker som udgangspunkt i samarbejde mellem kommunen og forældrene/familien. Unge, der er fyldt 15 år, skal selv give samtykke.
Anbringelse uden forældrenes og den unges samtykke kan dog ske, hvis der er åbenbar risiko for, at barnets/den unges sundhed eller udvikling ellers lider alvorlig skade.
Undersøgelse, plan og tilsyn
Inden anbringelsen skal der udarbejdes en helhedsorienteret undersøgelse af barnet/den unges forhold. Ved akutanbringelser kan denne undersøgelse dog udarbejdes samtidig med eller lige efter anbringelsen.
Hvis anbringelsen sker på grund af overgreb eller utilstrækkelig omsorg, skal kommunen også iværksætte en undersøgelse af søskende i husstanden.
Der skal også udarbejdes en plan med konkrete mål for anbringelsen. Barnet/den unge og forældrene skal inddrages mest muligt i formuleringen af målene. Den anbringende kommune skal løbende føre tilsyn med barnets eller den unges trivsel og udvikling i anbringelsesforløbet.
Anbringelsessteder
Børn og unge kan anbringes i plejefamilier, børn- og ungehjem, på egne værelser/kollegier eller på efterskoler, kostskoler mv.
Anbringelsesstedet skal med udgangspunkt i den plan, der er lagt for anbringelsen, arbejde målrettet med at understøtte udvikling i gode sociale fællesskaber, læring, uddannelse, beskæftigelse og forebyggelse af kriminalitet for de anbragte børn og unge.
Søg efter anbringelsessteder på Tilbudsportalen