Psykisk mistrivsel dækker over et spektrum af tilstande, som kan komme til udtryk i varierende grader af fx tristhed, ensomhed, søvnproblemer, uro, lav livstilfredshed, stress, bekymringer og angst.
Alle børn og unge kan – ligesom voksne – opleve et forbigående dyk, hvor de i en periode oplever lavere trivsel, fx i forbindelse med flytning, skoleskift eller som reaktion på en krise i familien.
For nogle børn og unge er mistrivslen imidlertid tilbagevendende eller længerevarende og måske også mere intens, og her vil der ofte være brug for professionel hjælp.
Psykisk mistrivsel er ofte knyttet til flere faktorer
Årsagerne til mistrivsel kan være knyttet til omgivelserne, fx vanskelige forhold i dagtilbud/skole, hjem eller fritidsliv, som det er svært for barnet eller den unge at håndtere.
Der kan også være tale om, at barnet eller den unge på grund af specifikke udfordringer (fx ordblindhed) eller forudsætninger (fx særlig høj intelligens) har behov, som ikke er tilstrækkeligt tilgodeset.
Ofte er der tale om en kombination af faktorer eller omstændigheder.
Mistrivslen opstår, hvis tyngden af eller kompleksiteten i disse faktorer overstiger, hvad det enkelte barn eller unge menneske kan klare - enten på egen hånd eller med støtte fra fx forældre eller en pædagog/lærer.
Barnet eller den unge kan mistrives i en sådan grad, at de bør tilbydes en lettere behandlende form for hjælp fx i et kommunalt tilbud – også for at forebygge en forværring, der i sidste ende kan føre til en decideret psykisk lidelse og behov for behandling i den regionale psykiatri.