Neuropædagogik

Udviklingshæmning Funktionsevnenedsættelse Gennemgribende udviklingsforstyrrelse Handicap Kognitive Funktionsnedsættelser Udviklingshandicap Faglig tilgang Voksne med udviklingshæmning

Neuropædagogik er en pædagogisk tilgang, der kombinerer viden om hjernens funktioner og udvikling med pædagogiske metoder. Formålet er at skabe læringsmiljøer og undervisningsstrategier, der tager hensyn til den enkelte neurologiske forudsætninger og behov.

Neuropædagogik er en pædagogisk tilgang, der fokuserer på at håndtere begrænsninger og udfordringer via personens styrkesider.

Det overordnede formål med neuropædagogik er, at personen kan opnå et så selvstændigt, sammenhængende og meningsfuldt liv som muligt.

Et centralt element i neuropædagogik er en systematisk afdækning og analyse af borgerens forudsætninger med udgangspunkt i forskellige modeller eller redskaber. Analysen bliver foretaget på baggrund af observationer, dialog med netværk og dialog med personen med udviklingshæmning. Denne ligger efterfølgende til grund for en individuel indsats og tager hensyn til både begrænsninger og ressourcer hos personen.

Metoden bliver bredt anvendt i sociale tilbud, inklusiv botilbud for personer med udviklingshæmning.

Fagfolk på danske botilbud peger på, at neuropædagogik kan føre til øget selvbestemmelse og selvhjulpenhed hos beboerne, ligesom neuropædagogik også kan bidrage til en reduktion i antallet af voldsomme episoder og magtanvendelser.

Neuropædagogik skaber også en fælles forståelse og sprog blandt de fagfolk, som anvender det i praksis, samt en øget forståelse af den enkeltes situation og grundvilkår.

Der findes endnu ikke evalueringer, der viser en effekt af neuropædagogik over for personer med udviklingshæmning.

Kontakt

Lars Gemmer
S: Socialfaglig konsulent