Social- og Boligstyrelsen har udarbejdet tre publikationer med anbefalinger til god kvalitet i anbringelsen. Formålet med anbefalingerne er at sætte en faglig retning for, hvordan ledere og fagprofessionelle, som har en rolle i børnenes og de unges hverdag, kan være med til at sikre god kvalitet i anbringelserne.
Et gennemgående fokus er inddragelse af de børn, unge og forældre, som det drejer sig om. Anbefalingerne guider de fagprofessionelle i, hvordan de kan tage udgangspunkt i barnets eller den unges perspektiver og behov i planlægningen af anbringelsen, i støtten under anbringelsen samt i det tværfaglige samarbejde både i starten og under anbringelsen. Publikationerne har hvert sit overordnede tema og udfolder inden for temaet en række centrale forhold, der er vigtige for god kvalitet i anbringelsen. Temaerne er:
- Den gode anbringelse
- Skånsomme skift i anbringelsen
- Samarbejde og støtte til forældre med børn i anbringelse
Anbefalingerne henvender sig til de ledere og fagprofessionelle og andre i civilsamfundet, der på den ene eller anden måde er en del af barnets eller de unges samt forældrene hverdag og liv i den periode, hvor de er anbragt uden for hjemmet. Det kan drejer sig om ledere og medarbejdere i myndighed, på anbringelsessteder (både børn- og ungehjem og plejefamilier), almenområdet, civilsamfundsorganisationer, som fx venskabsfamilier.
Anbefalingerne skal ses som en støtte til udviklingen af praksis på anbringelsesområdet og skal samtidig understøtte, at intentionerne i barnets lov omsættes i praksis.