Implementering af CTI-metoden i overgangen fra botilbud eller indlæggelse til egen bolig forudsætter, at der er fokus på ledelsesmæssig opbakning, sparring, indhold i CTI-forløbet og borgernes progression.
Implementeringen af CTI-metoden i overgangen fra botilbud eller indlæggelse til egen bolig beror sig på et projekt fra 2014-2017, hvor fem kommuner har afprøvet CTI i bostøtten. Implementeringen af CTI i bostøtten forudsætter, at der udvikles en systematisk strategi for, hvordan borgere i målgruppen kommer i kontakt med indsatsen. Dette kan bl.a. ske ved, at fagpersoner eller den kommunale myndighed får øje på målgruppen i psykiatrien, på private eller kommunale botilbud eller andre steder i det kommunale system. Det er vigtigt, at der er en strategi for samarbejde med de relevante aktører, bl.a. den kommunale myndighed, psykiatrien og botilbud.
Ledelsesmæssig opbakning
Det er afgørende, at ledelsen har fokus på, at både ledelse og medarbejdere, som skal arbejde med CTI-metoden, har et fælles billede af målene med metoden. Ledelsen skal skabe fleksibilitet for metoden og rammen til at lave den social faglige indsats, der hvor borgeren er.
Sparring
CTI-medarbejderne bør have mulighed for at få løbende sparring til at sikre refleksion og læring, så de hele tiden arbejder efter CTI-metoden.
Indholdet i CTI-forløbet
Indholdet i et CTI-forløb kan variere, da det afhænger af den enkelte borgers behov og ønsker. For at sikre, at forløbet bliver fokuseret, og at der opstilles realistiske mål for det enkelte forløb, skal CTI-medarbejderen sammen med borgeren vælge cirka tre fokusområder, der arbejdes med i forløbet.
Borgernes progression
Borgernes progression kan løbende måles, fx ved Recovery-stjernen. Dette er med til at give viden om virkningen af indsatsen, give indsatsens legitimitet samt bidrage til motivation hos borgere og medarbejdere.
Læs mere
Du kan læse mere om recovery-stjernen i evalueringen af CTI på Social- og Boligstyrelsens hjemmeside