Sådan sikrer I effekt i social- og beskæftigelsesindsatser med sociale investeringer

SØM-beregning Social- og Boligstyrelsen

Hvordan kan vi bruge kan sociale investeringer til at løse nogle af de mest komplekse problemer i vores velfærdssamfund? Den 23. oktober 2025 inviterer Social- og Boligstyrelsen og Den Sociale Investeringsfond til en spændende konference i Odense, hvor vi dykker ned i, hvordan sociale investeringer kan skabe langsigtede og meningsfulde forandringer.

Nutidens velfærdssamfund er kendetegnet ved en række store dagsordener med komplekse udfordringer. Udfordringer, der kræver nytænkning, nye samarbejder og nogle gange nye finansieringsformer for at blive løst.

Ét bud på en nytænkning er sociale investeringer, der allerede vinder frem i de danske kommuner og regioner. Og med god grund, for erfaringerne viser, at potentialet er stort – både menneskeligt og økonomisk.

Konferencen stiller skarpt på nogle af de store dagsordner og sætter fokus på, hvordan data og redskaber som fx Den Socialøkonomiske Investeringsmodel (SØM), kan bidrage til at nedbryde kompleksitet, og hvordan sociale investeringer kan anvendes som en ny måde at finansiere og samarbejde om at løse udfordringerne til gavn for både mennesker og økonomi.

Vi kommer til at dykke ned i områder og temaer som fx:

  • Styrkede indsatser for udsatte børn, unge og deres familier
  • Deltagelse i arbejdsliv og samfund – med fokus på mennesker med handicap
  • Veje til beskæftigelse – hvordan flere unge kan blive en del af arbejdsfællesskabet

På denne side kan du læse mere om konferencen. Du kan også læse om, hvordan du kan bidrage med din viden.

Vi opdaterer løbende siden, når vi åbner for tilmelding og når programmet offentliggøres.

Konferencen foregår på Odeon i Odense den 23. oktober 2025 kl. 9.30-15.30.

Tilmeldingen åbner senere på foråret samtidig med, at program og oplægsholdere bliver offentliggjort. Reservér dagen allerede nu! 

Dagen er relevant for både ledere og medarbejdere i kommuner, regioner, fonde, civilsamfund, forskningsinstitutioner, leverandører, potentielle investorer og andre med interesse for og/eller erfaringer med sociale investeringer. Der er gratis deltagelse for alle.

Vi ønsker aktive konferencedeltagere, og at alle vender klogere hjem! Derfor vil vi i løbet af dagen veksle mellem inspirationsoplæg, workshops, samtaler og postersessioner.

Ønsker du at bidrage til en postersession? Konceptet er, at deltagerne cirkulerer mellem forskellige ”posters”, hvor oplægsholder giver korte og skarpe oplæg på 10-15 hver.

Udfyld skemaet nedenfor og send det til som-support@sbst.dk inden den 20. juni 2025.

Hent skemaet her

Hvad er sociale investeringer?

Den grundlæggende tanke bag sociale investeringer er, at penge brugt på en virksom indsats skaber positive forandringer for borgeren, som igen medfører økonomiske gevinster for investoren og eventuelt for det øvrige samfund.

Den Socialøkonomiske Investeringsmodel, SØM kan bruges til systematiske vurderinger af de budgetøkonomiske konsekvenser af sociale indsatser, uanset hvordan man arbejder med investeringsdagsordenen.


På konferencen anlægger vi et bredt syn på begrebet, der konkret kan dække over disse forståelser:

  • Deciderede effektinvesteringer, hvor der indgås kontrakter om finansieringen, fx med Den Sociale Investeringsfond. Investeringen tilbagebetales, hvis indsatsen er effektfuld.
  • Kommunalt eller regionalt etablerede investeringspuljer, hvor midler øremærkes til investeringer i indsatser, der ellers ikke var blevet prøvet af.
  • En tænkemåde i det daglige, hvor man inkluderer de brede og langsigtede effekter for både borgeren og samfundet i politiske beslutningsoplæg og faglige prioriteringer.

Fælles for dem alle er, at der er potentiale for positive forandringer på tre bundlinjer: livsforbedringer, budgetforbedringer og for kompetencerne hos de involverede professionelle.

Få mere at viden om SØM

Få mere at vide om Den Sociale Investeringsfond

I SØMs nyhedsbrev kan du holde dig ajour med sidste nyt om konferencen, og du får besked, når vi åbner for tilmelding. Du får også information om nye udgaver af modellen, tilbud om uddannelse, arrangementer m.v.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Kontakt

Tine Hjernø Lesner
S: Chefkonsulent