Kommunale erfaringer viser, at et specifikt ungesyn, systematik og sagskonsultation bidrager til en vellykket implementering af U18-Modellen.
U18-Modellen er i perioden 2011 – 2014 implementeret i Odense og Aalborg og i peroden 2016 – 2019 i Ballerup, Favrskov, Gladsaxe, Hedensted og Syddjurs.
Implementering af U18-Modellen i fem kommuner
Center for Rusmiddelforskning har evalueret implementering af modellen i fem kommuner i 2016 – 2019. Implementeringen i kommunerne er sket i tæt samarbejde med og under supervision fra Aarhus Kommune, som har udviklet modellen. Erfaringerne er, at modellen er omfattende, og at modellens systematik og guidelines er essentielle i forhold til en vellykket implementering (Skov K. B. E. et al.,2020).
Evalueringen viser også, at:
- Systematik og struktur i starten udfordrede i behandlerne, men har været med til at ændre deres praksis og kvalificere arbejdet med de unge.
- Systematikken kan have bidraget til at gøre det nemmere, når der skulle oplæres nye behandlere.
- Supervision og systematisk sagskonsultation, hvor behandlerne drøfter og fordyber sig i aktuelle behandlingsforløb bliver understøttende for implementeringen (Skov K. B. E. et al.,2020).
Erfaringer med implementering af ungesynet
Ungesyn og systematik er vigtige elementer i U18-Modellen. Ungesynet giver en oplevelse af en fælles referenceramme, mens systematikken giver fokuserede ungeforløb.
Ungesynet har været svært at implementere i de fem kommuner, men alle behandlerne angiver, at ungesynet har givet dem en fælles referenceramme og haft betydning for deres tilgang til de unge (Skov K. B. E. et al.,2020).
Kilder
Skov K. B. E. et al. (2020). Evalueringen af udbredelsen af behandlingsmodellerne U-turn og U18 til 10 danske kommuner. Aarhus: Faglig rapport fra Center for Rusmiddelforskning, Aarhus Universitet.