U-turn-Modellen er et helhedsorienteret behandlingstilbud til unge med rusmiddelforbrug. Modellen har fokus på sociale problematikker som eksempelvis trivsel, forsørgelse, netværk, helbred, bolig, familieforhold, skoleforhold, beskæftigelse, kriminalitet.
Fundamentet i U-turn-Modellen er et ungesyn, der bygger på en række principper, bl.a.:
- frivillighed, åbenhed og synlighed
- helhedsorienteret inddragelse af alle relevante parter, når det er muligt
- udgangspunkt i den enkelte unges behov
- særligt fokus på uddannelse og arbejde
- vægt på kreativitet og aktivitet
Forskellige elementer i modellen
Modellen indebærer forskellige elementer, der dog ikke kan ses isoleret fra hinanden:
- Åben, anonym rådgivning
- Individuel behandling
- Gruppetilbud/gruppebehandling
- Daggrupper
- Forældregrupper
- Rusmiddelfaglig konsulentfunktion.
Behandlingstid
Der afholdes typisk mellem 3-5 rådgivningssamtaler. Behandlingstiden afhænger af den unge, og den vejledende behandlingstider:
- Individuel behandling: 6-12 måneder
- Gruppebehandling: 3-4 måneder + evt. efterbehandling
- Daggruppe: 6-8 måneder + 2-4 måneders efterbehandling
- Forældregrupper: Forløber adskilt fra den unges behandling over fire aftener fordelt på to måneder samt et gensynsmøde tre måneder senere.
Behandlere
Kravet til behandlerne er, at de har en relevant faglig uddannelse på minimum bachelorniveau og skal have erfaring med relationsarbejde. Erfaringsmæssigt kræver modellen mindst tre medarbejdere, men antallet varierer på baggrund af behovet i den enkelte kommune.
Kilder
Orbe, Dan (red.) et al. (2015). Model U-turn: En introduktion. København: Center for Unge og Misbrug, U-turn, Socialforvaltningen i Københavns Kommune.
Pedersen, Mads Uffe et al. (2020). Evalueringen af udbredelsen af behandlingsmodellerne U-turn og U18 til 10 danske kommuner. Aarhus: Center for Rusmiddelforskning, Aarhus Universitet.
Termansen, Tina et al. (2015). Unge i misbrugsbehandling: En evaluering af tre behandlingsindsatser (15:24). København: SFI - Det Nationale Forskningscenter for Velfærd.
U-turn (2015a). Daggrupper. U-turn programhjemmeside.
U-turn (2015b). Aftengruppe. U-turn programhjemmeside.
Weatherall, Cecilie D. & Termansen, Tina (2013). Implementering af tre misbrugsbehandlinger for udsatte unge. København: SFI – Det Nationale Forskningscenter for Velfærd.