Ifølge de sociale nøgletal var der 36.127 personer med udviklingshæmning i 2018, hvilket viser en stigning siden 2014, hvor antallet var 32.460 personer med udviklingshæmning. Hertil ses også en stigning i andelen af ældre personer med udviklingshæmning.
Mennesker med udviklingshæmning har et grundlæggende behov for vejledning og støtte til at håndtere hverdagen. I takt med den stigende alder sker der yderligere funktionstab og behovet for hjælp og vejledning øges.
Den hjælp, som det ældre og demente menneske med udviklingshæmning tilbydes, skal stadig understøtte muligheden for, i videst mulige omfang, at tage ansvar for sit eget liv. Hjælpen skal gives med respekt for den enkeltes ret til selvbestemmelse og til at leve et værdigt liv. Det stiller andre krav til den pædagogfaglige og sundhedsfaglige indsats.
Demens hos personer med udviklingshæmning
Demenssygdomme forekommer 3-4 gange hyppigere hos mennesker med udviklingshæmning, end hos normalbefolkningen. Samtidig er der en tidligere debut, allerede fra 40-års alderen eller endnu tidligere. Kombinationen af demens og udviklingshæmning stiller særlige krav til personale og omgivelser.
De fire oftest forekommende typer af demens i den samlede danske befolkning er:
- Alzheimers demens
- Vaskulær demens
- Lewy Body demens
- Frontotemporal demens (FTD).
Disse typer af demens forekommer i alle grupper af mennesker med udviklingshæmning. Særligt hos mennesker med Downs Syndrom ses der dog en hyppigere forekomst af Alzheimers demens samtidig med en tidligere debut.