Der er ikke altid sammenhæng mellem den fysiske skade, og hvor langt man når efter endt rehabilitering. Prognosen afhænger af skadens sværhedsgrad og af den ramtes evne til at håndtere belastninger, den nye livssituation, samt hvor meget støtte man kan hente hos familie og omgangskreds.
En uensartet gruppe borgere
Konsekvenserne af en erhvervet hjerneskade afhænger af, hvilke områder i hjernen, der har taget skade, og hvor stort et område af hjernen, der er beskadiget. Mennesker med en erhvervet hjerneskade er derfor en uensartet gruppe, hvis funktionsnedsættelser og ressourcer varierer meget.
Har ofte motoriske problemer
Mange med en erhvervet hjerneskade får motoriske problemer på grund af lammelse af den ene kropshalvdel. Lammelserne kan gøre almindelige huslige og arbejdsmæssige gøremål besværlige i dagligdagen. Lammelse af dele af kroppen er den mest synlige følge af en erhvervet hjerneskade.
De mentale funktionsnedsættelser, som skaden også kan forårsage, er mindre synlige. Skaderne ses ofte som en ændret måde at klare hverdagen på.
Ændringerne kan opstå på grund af fx:
- Problemer med hukommelsen
- Nedsat koncentration
- Manglende overblik og initiativ
- Træthed
- Sproglige forstyrrelser.
Kognitive handicap fordrer særlig tilgang
I et rehabiliteringsforløb er det ofte de kognitive funktionsnedsættelser, som udgør den største udfordring. De kræver ofte en særlig indsats, da de kan have gennemgribende indflydelse på borgerens samlede livssituation.
Problemerne kaldes også ”skjulte handicap”, fordi de ikke viser sig som umiddelbart synlige – og de kan derfor være svære for omgivelserne at forstå, ligesom de kan være svære for personen selv at forklare.