Mentalisering er en tilgang, der støtter fagprofessionelle i at arbejde traumebevidst med personer, der har oplevet traumer.
Ifølge den mentaliseringsbaserede tilgang vil personer, der oplever traumer, have sværere ved at have tiltro til, at andre personer kan tilføre dem noget eller vil dem det godt (epistemisk tillid). Den manglende tiltro kan fejlagtigt læses som om, at personer udsat for traumer er svære at komme i kontakt med og tilbyde hjælp.
Den mentaliseringsbaserede tilgang fordrer, at de fagprofessionelle har den rette mentaliserende indstilling i mødet med borgeren, som bl.a. indeholder åbenhed, balance, empati, nysgerrig og tålmodighed.
Recovery-orienteret rehabilitering er i sin essens også traumebevidst, da udgangspunktet er borgerens ønsker, håb, og drømme for fremtiden, samt hvordan medarbejderne kan understøtte borgerens recovery-proces ved hjælp af deres viden om rehabilitering. Både recovery-orienteret rehabilitering og TBT understøtter borgerens oplevelse af kontrol og ejerskab (empowerment).
Traumer vil ofte være forbundet med tab af kontrol og oplevelse af magtesløshed. Ved at give magten/stemmen tilbage til borgeren kan det virke tryghedsskabende og i sidste ende skabe grobund for øget recovery.
Læs om recovery-orienteret rehabilitering her