Klik på knappen for at læse om relevante indsatser for borgeren. Siden åbner i en ny fane, så du kan stadig læse opsummeringen herunder.
Læs om indsatser
Opsummering
Her kan du læse en opsummering af dine valg i flowchartet. Du kan højreklikke og vælge "udskriv", eller kopiere teksten over i et dokument, for at gemme.
Spiseforstyrrelsesdiagnose: Anoreksi
Anoreksi er en psykisk lidelse, hvor man sulter sig for at opnå en urealistisk lav vægt. Mange dyrker også meget motion eller kaster op eller tager slankepiller. Når man har anoreksi, er man meget optaget af mad, måltider, vægt og krop. Typisk fører spiseforstyrrelsen til et stort vægttab og et lavt BMI.
AN udvikler sig typisk hos unge i puberteten, og de fleste tilfælde debuterer i 13- 20 årsalderen.
Det mest udtalte psykiske symptom er patientens forvrængede kropsopfattelse og manglende erkendelse af at være syg og have behov for behandling
Kernesymptomet ved anoreksi er undervægt opnået ved vægttab eller for børn og unge utilstrækkelig vægtøgning/vækst som følge af utilstrækkelig ernæring. Ofte vil der være undgåelse af madvarer, som personen med spiseforstyrrelsen tror vil give anledning til vægtøgning (typisk kulhydratrige eller fedtholdige madvarer).
Personen har vægtkontrollerende adfærd, som fx intens eller tvangsmæssig motion, faste, opkastninger, slankepiller eller misbrug af afførings- eller vanddrivende midler. Personen vil ofte have en forstyrret kropsopfattelse og –fornemmelse med fedmefølelse og vægtangst, og vægt og krop kan være omdrejningspunkt for selvværdet og den daglige livsførelse.
Borgere med anoreksi er voldsomt optagede af mad og udseende, har et intenst ønske om vægttab samt et forstyrret forhold til krop og vægt, hvorfor de oplever kroppen som tyk, selvom den kan være svært undervægtig.
Svær spiseforstyrrelse
Personen har behov for en højt specialiseret indsats
Det er vigtigt at søge rådgivning fra et tilbud eller specialiseret team, der har erfaring med at give indsatser til personer med svære spiseforstyrrelser.
En svær spiseforstyrrelse er en alvorlig sygdom, som har svære fysiske, psykiske og sociale følger, der komplicerer rehabiliteringsforløbet.
Personer med svære spiseforstyrrelser er kendetegnet ved, at de har svære symptomer på spiseforstyrrelsen og deraf væsentligt nedsat funktionsniveau, og at deres samlede situation har en høj grad af kompleksitet.
Den enkelte, der har den svære spiseforstyrrelse, har ofte et meget ambivalent forhold til at slippe spiseforstyrrelsen og opnå bedring.
- Det er en alvorlig sygdom
- Der indgår ofte andre psykiske lidelser samtidigt
- Ambivalens for den enkeltes i forhold til helbredelse
- Høj kompleksitet forlænger rehabilitering
Svarer til niveau 3 og 4 i Sundhedsstyrelsens niveaudeling …
Det er vigtigt at indsatsen ikke kun har fokus på måltidsstøtte, men også forsøger at adressere de bagvedliggende udfordringer i personens liv. Hvis det er et barn, eller ung er det vigtigt at hele familien får hjælp og bliver inddraget i rehabiliteringen …
LOVGIVNING – BØRN OG UNGE UNDER 18 ÅR
Serviceloven § 47 – Systematisk inddragelse af familie og netværk
Serviceloven § 48 – Børnesamtale
Serviceloven § 49 a – Udveksling af oplysninger uden samtykke
Serviceloven § 50 – Børnefaglig undersøgelse
Serviceloven § 52 – Foranstaltninger
Serviceloven § 54 – Støtteperson til forældermyndighedsindehaver hvis barn er anbragt uden for hjemmet
Serviceloven § 55 – Støtte, rådgivning og behandling under døgnophold Serviceloven § 58 – Anbringelse uden samtykke
Serviceloven § 66 – Anbringelsessteder
Serviceloven § 76 – Efterværn (18-22 år).
Serviceloven § 86 – Genoptræning og vedligeholdelse jf. § 44 i samme lov Serviceloven § 140 – Handleplan
Sundhedsloven § 140 – Genoptræning efter udskrivning fra sygehus
Øvrige problemstillinger (hvis nogen)